Onze filosofie

Dierenpension Excellent werkt vanuit de filosofie dat onze geselecteerde sociale honden in groepsverband kunnen verblijven. Zowel in de buiten verblijven als in de huiskamers. In de kennels verblijven de honden apart of samen als dat aangegeven wordt door de begeleider of als wij tijdens het verblijf constateren dat uw hond erbij gebaat is alleen of samen met een ‘maatje’ in een kennel te rusten. Wij beoordelen dit altijd vanuit het perspectief van de hond en benaderen de honden dan ook geheel natuurlijk en naar behoefte van de hond.

Wij zijn geen opvang voor een eenmalig verblijf of een losse dagopvang omdat dit ten koste gaat van de groep dan wel het individu.

De groep gasten bestaat uit een hele diverse samenstelling van rassen van klein tot groot. Elke dag overnieuw een unieke groep honden om mee te werken.

Het ‘natuurlijke’ gedrag dat ontstaat in zo’n vrij spelende groep is dus vaak heel anders dan de meeste mensen dagelijks van hun hond gewend zijn. Honden die bijvoorbeeld thuis aan de lijn erg blafferig, angstig of reactief zijn, hoeven dat bij ons in de opvang in de groep helemaal niet te laten zien. Hier kunnen ze niet terugvallen op de baas voor steun, dus moeten ze hier op ‘eigen poten’ staan. Zelfstandigheid en vertrouwen worden zo op deze manier naar boven gehaald waardoor het evenwichtigere honden worden, wat niet alleen de groep ten goede komt voor een juiste balans, maar ook uw eigen hond ten goede komt.

Voor ons ligt hier dus een belangrijke taak: zorg en begeleiding voor iedere hond. De één heeft misschien wat meer nodig dan de ander, geen hond is hetzelfde, laat staan alle verschillende rassen met ieder hun eigen kenmerken. Wat dit allemaal zo leuk maakt, is het tussen de honden te lopen, met ze te werken, te spelen, te knuffelen en te verzorgen, maar ook om ze te lezen, want ze vertellen zo veel, en waar het nodig extra te begeleiden. Op deze manier leren de honden door balans en structuur en steeds dezelfde persoonlijke begeleiding wat ze kunnen verwachten. En het werkt! Er is meer respect voor en met elkaar, iedere hond doet zijn eigen ding, mag zichzelf zijn en kan ‘natuurlijk’ gedrag vertonen. Eenmaal binnen krijgen ze de rust die ze dan zo hard nodig zijn. De ene hond slaapt heerlijk op de bank, de andere in zijn eigen mand. Sommige honden slapen in een bench als ze dit vanuit huis gewend zijn of juist hier voor hun eigen rust. Dit rustmoment gedurende de dag heen is hard nodig om de prikkels en ervaringen te verwerken.

Wij vinden het van belang dat uw hond regelmatig bij ons verblijft, hierdoor bouwen wij een band op met de hond en andersom en is de overgang bij logies van thuis naar logeren minder groot en zal de gast sneller zijn draai vinden. Ervaring leert dat honden die eenmaal per jaar komen logeren veel moeite hebben om te aarden en letterlijk met de ziel onder de arm rondlopen. Het welzijn van uw hond staat bij ons centraal en bij een eenmalig bezoek per jaar kunnen wij het welzijn niet waarborgen.

Het kan ook zijn dat uw hond dusdanig is veranderd na de intake dat er naderhand wordt besloten dat uw hond niet meer in onze opvang past. De corona-periode heeft hier helaas een grote invloed op gehad. Houdt er dus rekening mee dat ondanks dat uw hond hier al jaren komt als nog niet meer welkom is in onze opvang.

Honden met een ‘rugzak’ of buitenlandse honden zijn bij ons meer dan welkom, door eigen ervaringen (6 honden met een rugzak(je)) en door de stabiele groep worden deze honden liefdevol opgevangen bij ons. Wij weten hoe gevuld de rugzak kan zijn en wat voor gedrag daar uit voort kunnen komen. Rust, regelmaat en stabiliteit met een natuurlijke kijk op zaken zijn kernwoorden in onze opvang. Let op; het plaatsen van een hond met een ‘rugzak’ of een buitenlandse hond is over het algemeen niet na de intake klaar. Wees u er van bewust dat deze honden vaak een maandenlange gewen periode nodig hebben en dat u als begeleider daar in moet investeren om het te laten slagen.

Honden met een medische achtergrond zijn ook meer dan welkom bij ons. Denk hierbij bijvoorbeeld aan honden met gewrichtsproblemen, oogproblemen of andersoortige aandoeningen. Als gediplomeerd paraveterinair en met alle veterinaire kennis en kunde aanwezig, zijn wij in staat uw hond vakkundig de benodigde begeleiding en zorg te geven. Daarnaast staan we in goed contact met Diergeneeskundig Centrum Hopmans te Roden, Drs. A Kalsbeek – de Jong te Appelscha en Drs. Ing. A Abma te Kommerzijl. Honden met huidziektes of besmettelijke aandoeningen als Giardia, diaree, etc. zijn tijdelijk niet welkom.

Aan het einde van de dagopvang of logies van de hond is het bij ons gebruikelijk om even kort door te nemen hoe het met uw hond is gegaan. Daarnaast ontvangt u regelmatig een berichtje via WhatsApp.