Onze filosofie

Mack, onze Eastpointer staat aan de basis van onze omgang met honden, onze filosofie en bedrijfsvoering. Mack kwam als een hele angstige hond in 2013 bij ons op Bonaire wonen. Mack was bang voor alles en iedereen. Mannen, kinderen, nieuwe situaties, harde geluiden als onweer en vuurwerk, autorijden, felle lichten. Maar niet voor honden, Mack had vanaf de dag dat hij bij ons kwam wonen veel steun aan Jack, onze eerste Eastpointer. Mack heeft ons geleerd dat we met veiligheid, rust, regelmaat, voorspelbaarheid en heel veel liefde de basis creëren voor een vriendschap en voor wederzijds respect. 

Toen wij de mogelijkheid kregen om het pension in 2020 te kopen vroegen wij ons zelf af: wat zouden wij voor onze eigen honden willen als ze naar een opvang gaan? Door ons zelf die vraag te stellen ontstond de basis voor ons hondenhotel. Veiligheid, eerlijkheid, liefde, rust, regelmaat en voorspelbaarheid. 

Hondenhotel Excellent werkt vanuit de filosofie dat onze geselecteerde honden in groepsverband kunnen verblijven. Zowel in de buiten verblijven als in de huiskamers. In de kennels verblijven de honden individueel. Wij beoordelen dit altijd vanuit het perspectief van de hond en benaderen de honden dan ook geheel natuurlijk en naar behoefte van de hond. Wij kijken naar gedrag, lichaamstaal en naar stress signalen.

De groep gasten die wij creëren bestaat elke dag uit een stabiele groep. Ondanks dat elk ras van klein tot groot, zijn eigen ras-eigenschappen heeft en elk karakter weer anders is. De gasten kennen elkaar goed en zien elkaar zeer regelmatig. Elke dag overnieuw is onze groep gasten uniek om mee te werken. 

Omdat niet elke hond geschikt is om te verblijven in groepsverband of in een opvang/pension hebben wij een uitgebreide intake procedure ontwikkeld. Tijdens onze intake krijgen wij een eerste indicatie of de hond in onze groep kan verblijven en of de hond überhaupt geschikt is om in een opvang/pension te zijn. 

Het gedrag wat wij observeren van uw hond kan heel anders zijn dan u thuis gewend bent. Uw hond kan hier zelfstandig of met steun van ons keuzes maken die hij bijvoorbeeld tijdens het uitlaten (aangelijnd) niet kan maken. Uw hond kan bijvoorbeeld reactief reageren aan de lijn naar andere honden of reageert heftig op bepaalde rassen of situaties. Bij ons krijgt de hond de keuze om bijvoorbeeld weg te lopen, het te negeren of toch te verkennen. Wij stimuleren onze gasten om die keuzes te maken en geven daar waar nodig begeleiding. Doordat uw hond deze keuze kan en mag maken merken wij dat de gasten meer vertrouwen krijgen in hun zelf, in de omgeving en in ons als begeleiders, de gasten worden evenwichtiger en laten meer zelfstandigheid zien. Dit komt niet alleen ten goede van de juiste balans in de groep maar ook voor uw eigen hond. 

Door onze persoonlijke begeleiding weten onze gasten wat ze van ons kunnen verwachten. Onze dagritmes zijn vrijwel elke dat hetzelfde – uitzonderingen daargelaten vanwege de weersomstandigheden, fysieke ongemakken van de gast of de leeftijd. Door de balans en structuur komt er voorspelbaarheid. En dat is wat onze gasten nodig zijn. We ervaren hierdoor meer balans, rust en wederzijds respect. 

Wij vinden het van belang dat uw hond regelmatig bij ons verblijft, hierdoor bouwen wij een band op met de hond en andersom. Door de onderlinge band die wij opbouwen is de overgang naar logies veel minder groot en zal dit ten goede komen van uw hond. Ervaring leert dat honden die weinig gebruik maken van de opvang, bijvoorbeeld eenmaal per jaar voor de zomervakantie,  veel moeite hebben om hun draai te vinden. Ze ervaren veel negatieve stress en leggen negatieve associaties met de opvang (in het algemeen). Het welzijn van uw hond staat bij ons centraal en bij een eenmalig bezoek per jaar kunnen wij het welzijn niet waarborgen.

Wij zijn daarom geen opvang voor een eenmalig verblijf of een losse dagopvang omdat dit ten koste gaat van de groep dan wel het individu.

Honden met een ‘rugzak’ of buitenlandse honden zijn bij ons welkom. Door onze eigen ervaringen met buitenlandse honden en herplaatsers en door de stabiele groep worden deze honden liefdevol opgevangen bij ons. Ervaring leert dat  het plaatsen van een hond met een ‘rugzak’ of een buitenlandse hond is over het algemeen niet na de intake klaar. Wees u er van bewust dat deze honden vaak een maandenlange gewen periode nodig hebben en dat u als begeleider daar in moet investeren om het te laten slagen.

Honden met een medische achtergrond zijn ook welkom bij ons. Denk hierbij bijvoorbeeld aan honden met gewrichtsproblemen, oogproblemen of andersoortige aandoeningen. Als gediplomeerd paraveterinair en met alle veterinaire kennis en kunde aanwezig, zijn wij in staat uw hond vakkundig de benodigde begeleiding en zorg te geven. Daarnaast staan we in goed contact met Diergeneeskundig Centrum Hopmans te Roden en Drs. A Kalsbeek – de Jong te Appelscha. Honden met huidziektes of besmettelijke aandoeningen als Giardia, kennelhoest, diaree, etc. zijn tijdelijk niet welkom.

Aan het einde van de dagopvang of van de logies periode van de hond is het bij ons gebruikelijk om even kort door te nemen hoe het met uw hond is gegaan. Daarnaast ontvangt u regelmatig een berichtje via WhatsApp over het wel en wee van uw hond.