Ongecastreerde reu

In Dierenpension Excellent is helaas geen plek voor ongecastreerde reuen, ook wel ‘volle’ reuen genoemd. Reuen dienen volledig, dan wel chemisch gecastreerd te zijn.

De reden hiervoor is dat onze buitenhuisvesting en verzorging van de honden zoveel als mogelijk in roedelvorm is. Honden zijn sociale dieren en hebben van nature graag contact met soortgenoten. Wat er gebeurt als een volle reu in onze stabiele, uitgeselecteerde groep komt, is dat de energie in de groep onmiddellijk omhoog gaat en je voelt dat er direct veel meer prikkels zijn. Verander je de samenstelling van de roedel door een nieuwe hond (bijvoorbeeld een volle reu) toe te voegen of een hond uit de groep te halen, dan verandert de sfeer onmiddellijk. Elke hond en elke roedel reageert hier uniek op.

Er zit een groot verschil in gedrag van een volle reu of een gecastreerde reu. Een volle reu zorgt voor meer onrust in de roedel. Volle reuen hebben een grotere drang om zich te bewijzen, je ziet dit terug in het consequent ‘markeren’ van de omgeving. Thuis zal een volle reu dit gedrag weinig laten zien, dit komt omdat er thuis geen tientallen verschillende hondengeuren aanwezig zijn. Tevens zien we meer en vaker rijgedrag op soortgenoten. Dit komt vanwege de hormonale behoefte om zichzelf voort te planten. Rijgedrag zorgt tevens voor spanningen in de roedel.

Bij het samenstellen van de roedel is veiligheid ontzettend belangrijk. Elke hond is geselecteerd en heeft diverse proefdagen en/of nachten gehad. Hormonaal ‘macho-gedrag’ en de baas willen spelen kan lijden tot grote spanningen binnen de roedel waardoor er uiteindelijk een conflict kan ontstaan tussen de honden.

Over het algemeen gaan gecastreerde reuen makkelijker met elkaar om in de roedel. Een volle reu die wat dominanter is moet goed in de gaten gehouden worden. Volle reuen zullen eerder in een conflict belanden om de rangorde te bepalen. Gecastreerde reuen zullen dit gedrag ook kunnen vertonen, maar in veel mindere mate.

Vandaar dus onze keuze om niet te werken met ongecastreerde reuen.