Ongecastreerde reu

In Dierenpension Excellent is helaas geen plek voor ongecastreerde reuen, ook wel ‘volle’ reuen genoemd. Reuen dienen volledig, dan wel chemisch gecastreerd te zijn.

De reden hiervoor is dat onze buitenhuisvesting en verzorging van de honden zoveel als mogelijk in groepsverband is. Honden zijn sociale dieren en hebben van nature graag contact met soortgenoten. Wat er gebeurt als een volle reu in onze stabiele, uitgeselecteerde groep komt, is dat de energie in de groep onmiddellijk omhoog gaat en je voelt dat er direct veel meer prikkels zijn. Verander je de samenstelling van de groep door een nieuwe hond (bijvoorbeeld een volle reu) toe te voegen of een hond uit de groep te halen, dan verandert de sfeer onmiddellijk. Elke hond en elke groep reageert hier uniek op.

Er zit een groot verschil in gedrag van een volle reu of een gecastreerde reu. Een volle reu zorgt voor meer onrust in de groep. Volle reuen hebben een grotere drang om zich te bewijzen, je ziet dit terug in het consequent ‘markeren’ van de omgeving. Thuis zal een volle reu dit gedrag weinig laten zien, dit komt omdat er thuis geen tientallen verschillende hondengeuren aanwezig zijn. Tevens zien we meer en vaker rijgedrag op soortgenoten. Dit komt vanwege de hormonale behoefte om zichzelf voort te planten. Rijgedrag zorgt tevens voor spanningen in de groep.

Bij het samenstellen van de groep is veiligheid ontzettend belangrijk. Elke hond is geselecteerd en heeft diverse proefdagen en/of nachten gehad. Hormonaal ‘macho-gedrag’ en de ‘baas willen spelen’ kan lijden tot grote spanningen binnen de groep waardoor er uiteindelijk een conflict kan ontstaan tussen de honden.

Over het algemeen gaan gecastreerde reuen makkelijker met elkaar om in de groep. Een volle reu die wat ‘dominanter’ is moet goed begeleid worden in de groep. Volle reuen kunnen eerder in een conflict belanden met alle gevolgen van dien. Gecastreerde reuen kunnen dit gedrag ook vertonen, maar in veel mindere mate.

Vandaar dus onze keuze om niet te werken met ongecastreerde reuen.