Roedelgedrag

Bij ons is het gebruikelijk om even door te nemen hoe het met uw hond is gegaan na ieder bezoek, of het nu een gast is die een dagje, vakantie of meerdere keren in een jaar komt. Of het super, goed of misschien toch minder goed is gegaan….Soms zijn mensen helemaal verbaasd over de beschrijving van de gedragingen die ik hen geef over het functioneren van hun hond tijdens zijn of haar verblijf in ons pension. Vaak zijn het toch wel de leuke herkenbare dingen….maar het kan ook zo zijn dat hun eigen hond hier niet in herkend wordt wat thuis misschien niet voorkomt.

Het grote verschil tussen thuis en hier op ons pension is, wanneer uw hond in zijn eigen vertrouwde omgeving wandelt of speelt met andere honden, gebeurd dit vaak maar een half uur tot een uurtje in het bos of speelveldje. Gaan daarna weer uit elkaar en ieder weer met het baasje terug naar hun eigen huis!! Bij ons daarentegen zijn de honden de hele dag op elkaar aangewezen en overnachten/rusten soms ook nog samen. Het zijn vaak ook lange dagen en nachten voor uw hond wat veel energie vraagt en er iedere keer weer andere gasten zijn, een geheel andere groep, dus de rangen en standen worden steeds opnieuw bepaald.

Het natuurlijke gedrag dat ontstaat in zo`n vrij spelende honden roedel is dus vaak heel anders dan de meeste mensen dagelijks van hun hond gewend zijn. Honden die bijvoorbeeld thuis aan de lijn erg blafferig, angstig of dominant zijn, dat hier helemaal niet zijn. Hier kunnen ze niet terug vallen op het baasje voor steun, dus moeten ze hier op eigen poten staan. Zelfstandigheid en vertrouwen worden zo op deze manier naar boven gehaald waardoor het evenwichtigere honden worden, wat de groep ten goede komt voor een juiste balans.

Voor ons ligt hier dus een belangrijke taak, zorg en begeleiding voor iedere hond. De één wat meer dan de ander, geen hond het zelfde, laat staan alle verschillende rassen met ieder hun eigen kenmerken. Wat dit dus allemaal zo leuk maakt, door er tussen te lopen, met ze te werken/spelen/knuffelen, maar ook om ze te “lezen” en waar het nodig is ook te corrigeren. Zodat ze weten wat er verwacht wordt, door balans en structuur en steeds dezelfde persoonlijke begeleiding. En het werkt, er is meer respect voor en met elkaar, ieder doet zijn/haar eigen ding, een groepje spelende honden, de altijd aandachtsvragers, de kat uit de boomkijker genoeg om op te noemen, beschikking over het hele terrein en dit gaat zonder onnodig geblaf. Dit geldt zeker ook voor binnen, komen daardoor ook toe aan hun nodige rust, bij ons geen schorre honden!

Wij vinden het belangrijk dat uw hond zich lekker voelt in ons pension en de groep….maar ook andersom.